wtorek, 21 lipca 2015

Chlebek naan


Składniki:
  • 300 g mąki pszennej tortowej lub luksusowej
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 130 g ciepłego mleka
Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, solą, proszkiem do pieczenia. Następnie dodać roztrzepane jajko, oliwę z oliwek, jogurt naturalny oraz ciepłe mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. Nie powinno lepić się do rąk. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę mąki, ale nie za dużo – tylko tyle aby ciasto nie kleiło się do rąk i wciąż pozostało miękkie i elastyczne.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na owalny placek o grubości mniej więcej 0,5 cm. Kształt nie musi być regularny. Najlepiej blat i wałek podsypać delikatnie mąką.

Piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni C, najlepiej z funkcją termoobiegu lub grilla – wraz z blachą do pieczenia.
Po nagrzaniu piekarnika – wyciągnąć gorącą blachę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i ułożyć na niej po 4 chlebki. Włożyć do piekarnika i piec kilka minut, do czasu gdy chlebki będą zarumienione i powstaną na nich pęcherze powietrza. Przepis ze strony "przepis na chleb.pl"

Brak komentarzy:

Przyciski Listonic